sreda, 16. januar 2013

Se mi splača podati prijavo v stečajno maso?

To je pogosto vprašanje, ki si ga zastavi upnik, katerega dolžnik se znajde v stečaju.

Odgovor?

Odvisno od primera do primera. Vsekakor se morate zavedati, da če terjatve ne prijavite v 3. mesecih od oklica o začetku stečajnega postopka, le-ta propade.

S tega vidika je prijava smiselna. Vendar pa je odvisno tudi od same višine terjatev.

Vsekakor je pametno terjatve prijaviti, če gre za visoke zneske. Prav tako če gre za prednostne terjatve, kot so denimo odpravnine in zadnje 3 plače pred začetkom stečaja.

Obvezno je potrebno prijaviti tudi izločilne pravice, denimo v primeru, ko je podjetje v stečaju še vedno vpisano kot lastnik na Vašem premoženju (stanovanju, hiši,...).

Na splošno pa velja, da je smotrna vsaka prijava pri kateri si ne povzročamo večjih stroškov kot pa znaša terjatev oz. predvideno poplačilo te terjatve.

In kakšni so ti stroški? V večini primerov ima dolžnik stroške le s pripravo same prijave (dokumenta), pripravo dokazov (običajno kopije računov), izračunom zamudnih obresti (če jih prijavlja), poštnino itd,... Za prijavo terjatev v stečajno maso namreč ni potrebno plačati sodne takse.

Dokumente, s katerimi upnik prijavi svoje terjatve v stečajno maso, lahko zelo enostavno pripravite tudi s pomočjo e-obrazcev, ki jih najdete spodaj:


Kar nekaj koristnih napotkov in nasvetov v povezavi s prijavo terjatev v stečajno maso boste našli v naslednjih člankih:


sreda, 9. januar 2013

Vloga za vzdrževane družinske člane v letu 2012


Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane je potrebno oddati do 5.2.2013


Tudi letos morate vsi, ki niste vzdrževanih družinskih članov uveljavljali pri svoji dohodnini čez leto, oddati vlogo za upoštevanje vzdrževanih družinskih članov.

Kdo odda vlogo za uveljavljanje vzdrževanih članov, do kdaj je potrebno oddati vlogo in kako ter kam, si lahko preberete v naslednjem članku...