ponedeljek, 11. junij 2012

Kaj morate vedeti o darilni pogodbi...

Darilna pogodba Darilna pogodba je pogodba, s katero darovalec neodplačno prepusti obdarjencu kakšno stvar ali pravico, obdarjenec pa to prepustitev sprejme.
Predmet darilne pogodbe je tako lahko premičnina, nepremičnina itd,....

Za darilno pogodbo velja, da mora biti sklenjena v pisni obliki ali pa mora biti darilo dejansko izročeno, darilna pogodba sklenjena med zakoncema pa mora biti v obliki notarskega zapisa
Naslednji članek pojasnjuje kaj je darilna pogodba, kako mora biti sklenjena, kako je s plačilom davka, ter kdaj se lahko darilna pogodba prekliče oz. razveljavi.

Kaj je darilna pogodba?

Darilna pogodba je pogodba, s katero stranki pisno uredita situacijo, ko ena stranka podari drugi stranki določeno premoženje, druga stranka pa to premoženje sprejme.

Darilne pogodbe lahko izdelate tudi s pomočjo e-obrazcev: Darilna pogodba za nepremičnino in Darilna pogodba za premičnine.
Če je darilo motorno vozilo, lahko uporabite e-obrazec: Darilna pogodba za motorno vozilo (avtomobil, motor, traktor,...)

Darilna pogodba za nepremičnino

Darilna pogodba za nepremičnino, mora biti sklenjena v pisni obliki. Pri tem je pomembno vedeti, da sama lastninska previca preide na obdarjenca šele, ko se le-ta v Zemljiško knjigo vpiše kot lastnik (več o vpisu v zemljiško knjigo si lahko preberete v članku: Vpis v zemljiško knjigo po 1.5.2011).

Priporočljivo je, da že sama pogodba vsebuje zemljiškoknjižno dovolilo. V tem primeru je potrebno podpis darovalca na darilni pogodbi notarsko overiti. Če darilna pogodba zemljiškoknjižnega dovolila ne vsebuje, je potrebno le tega sestaviti ločeno, ter nato onotarsko overiti podpis na zemljiškoknjižnem dovolilu (če zemljiškoknjižno dovolilo ni del darilne pogodbe, podpisa na darilni pogodbi ni potrebno overiti).
Darilno pogodbo za nepremičnino (ki že vsebuje zemljiškoknjižno dovolilo), lahko izdelate tudi s pomočjo e-obrazca: Darilna pogodba za nepremičnino. Če že imate darilno pogodbo, ki pa ne vsebuje zemljiškoknjižnega dovolila, lahko le-tega izdelate s pomočjo e-obrazca: Zemljiškoknjižno dovolilo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar