četrtek, 21. junij 2012

Koraki prijave v stečajno maso

Ko gre naš dolžnik v stečaj, je potrebno v roku 3. mesecev prijaviti terjatve v stečajno maso. V nasprotnem primeru naša terjatev propada in ni nikoli poplačana.


1. korak: Poiščite oklic o začetku stečaja

Oklic o začetku stečajnega postopka najdete na spletni strani AJPESA. Kako najdete oklic si preberite tu: Kako prijaviti terjatev v tečajno maso?



2. korak: Napišite prijavo terjatev

To je dokument s katerim sodišču, ki vodi stečajni postopek sporočite kdo ste in kakšne so vaše terjatve. Ta dokument mora vsebovati nekatere bistvene sestavine, zato bodite pri sestavljanju pazljivi. Najlažje boste prijavo izdelali preko naslednjih e-obrazcev:

V primeru, da je v stečajni masi naše premoženje, moramo to prijaviti oz. sporočiti stečajnemu upravitelju. Pogost primer je denimo v postopku stečaja gradbenega podjetja, ki je v zemljiški knjigi še vedno vpisan kot lastnik našega stanovanja. V tem primeru (če ne storimo ničesar) lahko to stanovanje postane del stečajne mase. Zato je potrebno podati prijavo izločitvene pravice.
  

3. korak: Prijavo terjatev pošljite na sodišče

Prijavo je potrebno poslati po priporočeni pošti ali osebno vložiti na sodišču, ki vodi stečajni postopek, v roku 3. mesecev od oklica stečaja.   

Ni komentarjev:

Objavite komentar